BUSINESS FORUM 2014

‘Nederlands-Turkse ondernemers doen het goed ondanks de crises’

Turkse ondernemers doen het goed ondanks de crisis omdat zij ook in crisistijd blijven investeren. Onder meer deze constateringen zijn behandeld op het HOTIAD Business Forum, georganiseerd door de Nederlands-Turkse ondernemersvereniging HOTIAD op 1 februari 2014. De slechte economische tijden hebben veel invloed gehad op het ondernemersklimaat in Nederland. Veel bedrijven zijn onderuit gegaan, desondanks hebben veel Nederlands-Turkse bedrijven ervoor gekozen om te blijven investeren. En vaak met succes. Ook wordt er een verschuiving gezien in de kwaliteit van ondernemerschap. Er is een trend zichtbaar van steeds gespecialiseerdere en professionelere diensten.

Het HOTIAD Business Forum is het event van het jaar voor ondernemers om volop inspiratie op te doen en om andere ondernemers te ontmoeten. In het World Forum Den Haag staat deze dag het thema ‘Kwaliteit van Ondernemerschap’ centraal. Op de volgende vragen wordt een antwoord gegeven: Wat zijn de ervaringen, uitdagingen en tips van ondernemers die een familiebedrijf hebben? Hoe pak je kwaliteitsvraagstukken op een effectieve manier aan? Wat betekent kwaliteit voor de branding van de onderneming? Wat is succesvol ondernemerschap? Welk onderdeel van kwaliteit van ondernemerschap vinden ondernemers het belangrijkst? Zeer succesvolle ondernemers zijn aanwezig om hun ervaringen te delen en antwoord te geven op deze gestelde vragen.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken en voorzitter van HOTIAD Hikmet Gürcüoğlu, houden voor ruim 500 geïnteresseerden presentaties over het thema van de dag ‘Kwaliteit van Ondernemerschap.’

Welkomstwoord

In het welkomstwoord van de voorzitter Hikmet Gürcüoğlu legt hij uit dat het ondernemerschap buitengewoon populair is onder de mensen van Turkse afkomst. Dat HOTIAD naast het ondersteunen van ondernemers ook jongeren wil motiveren om hun dromen waar te maken.

Zo organiseert HOTIAD een paar keer per jaar bijeenkomsten met studenten en wordt er volop gediscussieerd, over do’s en don’ts van ondernemerschap. Hikmet Gürcüoğlu noemt meerdere ondernemers van HOTIAD die het goed doen en blijven investeren in de crisestijd.

Kwaliteit van Ondernemerschap

Minister Henk Kamp van Economische Zaken laat in zijn toespraak onder meer weten dat hij onder de indruk is van de manier waarop de Nederlands-Turkse ondernemersorganisatie HOTIAD bezig is. Hij begint met het feliciteren van het tienjarig bestaan. “Ook u als ondernemer bent een belangrijk onderdeel van de Nederlandse gemeenschap.

Er zijn weinig factoren zo belangrijk voor een goed draaiende economie als de kwaliteit van het ondernemerschap.” In zijn toespraak spreekt hij zijn bewondering uit voor het feit dat leden van HOTIAD zich hebben gemanifesteerd als succesvol ondernemer. “Ondanks slechte tijden zijn de meeste overeind gebleven en is er steeds opnieuw geïnvesteerd in kwaliteit.”

Verder gaat hij uitgebreid in op wat het ministerie de komende jaren van plan is om de kwaliteit van het ondernemerschap te bevorderen. Het ministerie van Economische Zaken is er volgens de minister ook voor ondernemingen die al langer mee draaien. En die willen continueren of groeien. Ook deze ondernemers willen het ministerie graag ondersteunen.

Na de toespraak van Kamp komen alle dertig leden van HOTIAD op het podium om door de minister te worden gefeliciteerd met het 10 jarig bestaan.

Het succes van Turkish Airlines

President en CEO van Turkish Airlines Temel Kotil vertelt in een indrukwekkende presentatie hoe deze maatschappij aankijkt tegen kwaliteit van ondernemen en de manier waarop zij dit aanpakken. Liefde voor de klant staat daarbij voorop, en deze liefde heeft de maatschappij veel goeds opgeleverd. 

Temel Kotil grossiert inmiddels in prijzen en records. Zo vliegt ze naar de meeste landen in de wereld (202), en naar de meeste internationale bestemmingen (246). In dat opzicht is Turkish Airlines de op drie na grootste luchtvaartmaatschappij.

Turkish Airlines is al drie jaar op rij verkozen tot beste luchtvaartmaatschappij van Europa en het eten schijnt onovertreffelijk, het heeft de beste Business Class catering ter wereld. Wat betreft de toekomst hoeft Turkish Airlines zich blijkbaar geen zorgen te maken. Naar aanleiding van berekeningen blijft het aantal passagiers groeien.

Verder is een interessante constatering dat het zwaartepunt van het vluchtverkeer zich nu nog in Europa bevindt, maar dat zal naar verwachting na 2020 steeds meer verschuiven naar het zuiden en oosten. Denk aan steden als Istanbul en Doha, Abu Dhabi en Dubai. De vloot van Turkish Airlines zal naar verwachting in 2023 bestaan uit 450 vliegtuigen en de omzet zal dan zo’n 24 biljoen euro bedragen. Met al deze gegevens, ontwikkelingen en prognoses is Turkish Airlines een belangrijke aanjager van de Turkse economie. De groei van het netwerk in de lucht en het vervoer van producten via dat netwerk kan volgens Kotil de productiviteit en de groei van de economie stimuleren. 

Om deze bewering te staven, vertelt Kotil het inspirerende verhaal.

In gesprek met ondernemers

In het panelgesprek worden door Fadime Örgü drie mensen geïnterviewd waarvan er twee (mede)eigenaar zijn van een familiebedrijf. Bas de Voogd -eigenaar van het toonaangevende assurantiebedrijf Voogd en Voogd-, Henk van den Broek -President-Commissaris D-Reizen- en Emin Ateş -succesvol topfunctionaris bij Ricoh-.

In het paneldebat delen ervaren ondernemers Hikmet Gürcüoğlu, Turgut Torunoğulları en Veysel Hut hun ervaringen en tips met de zaal en er ontstaat een boeiend debat met de leden van de Tweede Kamer Foort van Oosten (VVD), Agnes Mulder (CDA) en Selçuk Öztürk (PvdA).

Tussen de interactieve sessies spreekt Jörgen Raymann cabaretier en televisiepresentator de ondernemers toe. 

Awards

Ook worden de HOTIAD awards uitgereikt. Het award voor Sport wordt uitgereikt aan Göksel Şahinbaş 30 jaar actief en zeer succesvol binnen het Kyokushin Karate. De Student award gaat naar Semra Abas, studerend aan de Marmara Universiteit schreef zij haar scriptie over het concept ‘Brede School’ in Nederland. Haar scriptie is als boek uitgegeven. De Kunst en Cultuur award gaat naar schrijver en dichter Yavuz Nufel. Hij schrijft vooral over de thema’s migratie en gastarbeiders.

HOTIAD
Blaak 40
3011 TA Rotterdam
T +31(0)10 245 00 90 info@hotiad.nl
www.hotiad.nl

VOLG ONS